Contact:
Gemaakt

Twee koeien - Karel BuskesAls twee mensen samen zijn is er contact. Ze kunnen onmogelijk geen contact hebben. Zelfs het vermijden van contact is een vorm van contact. Je laat de ander namelijk merken geen contact te willen. Meestal bedoelen we met contact een uitwisseling met wederzijds instemmen: we hebben een gesprek, we gaan uit of we sporten samen. We leggen nieuwe contacten, we nemen contact op en maken oogcontact. Contact is onze levensader.

De een is bijdehand en weet op een enthousiaste en innemende manier contact te leggen. Een ander is minder sociaal ingesteld of verlegen van aard en zal grote moeite hebben met het aangaan en onderhouden van contact. Toch kan het zijn dat de eerste alleen oppervlakkige kennissen heeft en de tweede diepgaande vriendschappen. Bij de een voelt het contact ondanks veel woorden gemaakt en onecht aan, bij de ander ondanks een stilte echt en authentiek.

De aard en diepgang van een contact hangt altijd af van de wisselwerking. Je kunt geen diepgaand gesprek hebben met iemand die in clichés praat. Je kunt niet lekker ouwehoeren met iemand die overal serieus op ingaat. Zoenen met iemand die niet wil, is geen vrijpartij maar een verkrachting. In contact zijn we wederzijds afhankelijk van de reactie van de ander. Hoe sociaal vaardig we ook zijn, we kunnen het nooit alleen bepalen.

Contact: we kunnen het niet maken.

© Jan Philip Wieringa, 2008

Lees meer: Eten
Lees meer: Stank
Lees meer: Sport
Lees meer: Brug
Lees meer: Royaal