Thuis:
Aankomst

We hebben het nodig om ons ergens thuis te voelen. Het geeft een gevoel van verbondenheid met een plek hier op aarde. Het is er vertrouwd en veilig. ’Thuis’ is de tegenhanger van de grote wereld vol onbekende situaties en mogelijke gevaren. Het is misschien het huis waar je bent opgegroeid of het huis waar je nu woont.

We hebben het ook nodig om ons bij een aantal mensen thuis te voelen. Zelfs als de verstandhouding met onze ouders niet goed is, voelen we ons vaak bij hen vertrouwd en thuis. Vrienden en vriendinnen bij wie we ons kunnen uitspreken zijn ongelofelijk belangrijk. We hebben in deze contacten het gevoel onszelf te kunnen zijn. Bij het uitgaan van een relatie ervaren we vaak op zeer pijnlijke wijze hoe belangrijk de vertrouwde intimiteit met die ander voor ons was. Het was thuis.

Wat als ons thuis wegvalt? Wat als we eenzaam en onzeker in een bedreigende wereld komen te staan? Wat als ons eigen huis en onze zekerheden wegvallen en we letterlijk en figuurlijk ontheemd zijn? Kunnen we ons thuis voelen bij onszelf?

Wie zijn we zonder een ander?

© Jan Philip Wieringa 2009

Lees meer: Eenzaamheid
Lees meer: Contact
Lees meer: Reizen
Lees meer: Ik
Lees meer: Dood