Relatie:
Verbonden verlossing

De grote hoeveelheid mensen die een relatie hebben of ernaar op zoek zijn, geeft aan dat het gaat om een basale levensbehoefte. De grote hoeveelheid relatieproblemen en echtscheidingen laat zien dat het gaat om een heftige en gecompliceerde omgang met elkaar. De behoefte om ons te verbinden strijdt met onze behoefte aan autonomie.

In het alleen-zijn kom ik mijn eigen reacties en reacties op mijn reacties tegen: ik denk dat ik te druk ben, vervolgens dat ik me hier niet druk over moet maken, vervolgens dat anderen het zal storen, vervolgens dat ik me daar niet druk over moet maken…en zo voort. Ik bevind mij in een kamer met spiegelende wanden van mijn denken.

In een relatie kom ik de reacties van de ander tegen: mijn drukte kan irriteren, welke reactie mij vervolgens ook irriteert, wat een ruzie oplevert en zo voort. Mijn drukte kan ook een totaal andere reactie oproepen: mijn drukte kan vertederen, wat mij ontspant, wat een intiem moment oplevert ... en zo voort.

Verbonden in een relatie ben ik verlost uit de beperkende spiegelruimte van mijn isolement. Een relatie is een contactuitgang.

© Jan Philip Wieringa, 2009

Lees meer: Dans
Lees meer: Geur
Lees meer: Jaloezie
Lees meer: Huwelijk
Lees meer: Saai