Villa Andromeda

Villa Andromeda, waarin Gestaltis is gehuisvest, is gelegen in de binnenstad van Groningen. Haar naam is afkomstig van een prinses uit de Griekse mythologie.

Andromeda

Andromeda is de beeldschone dochter van het Ethiopische koningspaar Cepheus en Cassiopeia. Wanneer Cassiopeia beweert dat Andromeda mooier is dan de waternimfen, wekt zij de toorn van de zeegod Poseidon. Hij zendt een zeemonster dat het land van Cepheus teistert. Om de ramp te laten eindigen moet Andromeda aan het ondier geofferd worden. Aan een rots geketend wacht ze haar gruwelijke lot af. De held Perseus weet het monster te doden en bevrijdt Andromeda. Als dank krijgt hij haar als bruid. Na haar dood nemen de goden Andromeda onder de sterren op, dichtbij Perseus en Cassiopeia.

Architectuur

Villa Andromeda rijst op uit haar omgeving en voegt zich ernaar.
Ze is in organische stijl ontworpen door architectenbureau Alberts en van Huut.
Deze stijl kenmerkt ook hun gebouw van de Gasunie in Groningen, museum ‘De Buitenplaats’ in Eelde en het ING-hoofdkantoor in Amsterdam.

Uitgangspunt van de organische architectuur is dat mensen zich prettig voelen in een gebouw, als in een jas die lekker zit. Karakteristiek zijn de asymmetrie en een grote rijkdom aan vorm die onder andere te zien zijn in de variatie in ramen en daklijsten. De ruw gevormde bakstenen zijn in een voortdurend verspringend patroon gelegd (wild verband), wat de muren een levendige aanblik geeft.

Ramen

In een aantal ramen zijn met een versmeltingstechniek (‘fusing’) gekleurde voorstellingen aangebracht. In de praktijkruimte bevindt zich hoog in de nok, een vijfhoekig raam met de afbeelding van een engel.
De vijfhoek kan gezien worden als een vereniging van het vierkant en de cirkel en is terug te vinden in het logo van het architectenbureau. Het vierkant symboliseert de ratio, de cirkel de intuïtie.
In de hoekpunten van het vijfhoekige raam zijn de kleuren van de basiselementen aangebracht. Groen staat voor aarde, donkerblauw voor water, rood voor vuur en hemels blauw voor lucht. De kleur paars staat voor de ruimte tussen de dingen, het element dat als het ware van zichzelf niets is.
Het ontwerp van deze website is afgeleid van dit raam.

De gekleurde ramen zijn ontworpen en gemaakt door Edith Benedictus-Buning.

Interieur

Bij het interieur is de organische stijl doorgevoerd. De muren zijn afgewerkt met verschillende soorten leem. Dit aardse materiaal geeft met haar subtiele vormen en afgeronde hoeken een zachte en vriendelijke sfeer. De trapleuningen zijn gemaakt van jonge boompjes waar de bast van afgeknabbeld is door de geiten van de kinderboerderij.

De afwerking was in handen van Ebel Glastra.

Verhuur

De praktijkruimte van 25 m² is rustig en licht. De grote hoogte heeft een verstillende werking.

De ruimte kan voor verschillend gebruik ingericht worden: vergaderingen, groepsbijeenkomsten, individuele gesprekken of meditatie. Audiovisuele apparatuur staat ter beschikking. Er is een volledig ingericht keukenblok.

Per dagdeel is de huurprijs € 60,-.

Keukenblok Praktijkruimte Tafel Raam

In de naaste omgeving zijn parkeergarages en bushaltes.