8 januari 2016

Focusing is een vaardigheid die in iedere discipline van groot nut kan zijn maar vooral bekend is en gebruikt wordt binnen de psychologie. De letterlijke betekenis van focussen is ‘scherp stellen’ en vaak wordt met focussen gedoeld op de mogelijkheid om een eenmaal gesteld doel niet meer uit het ook te verliezen - “Je moet je focussen op je doel en je niet laten afleiden”.

In dit verband wordt niet scherp gesteld op iets buiten de persoon maar binnen in hem (of haar). Het gaat er om een beter zich te krijgen op iets dat voelbaar is in het lijf maar vaak in beginsel nogal vaag is. Door er op te focussen wordt het helderder, niet omdat het ‘opdoemt uit de mist’ maar doordat het zich in de zorgvuldige aandacht verder vormt en ontvouwt.

Deze vorm van Focusing helpt cliënten sneller bij de kern van hun probleem te komen. Het leidt tot een (groter) bewustzijn van het zelf en brengt cliënten in contact met de mogelijkheden van het eigen organisme tot het helen van zielepijn en de mogelijkheden tot persoonlijke groei. Dit organismisch weten is enorm en moet niet onderschat worden.

“Een goede theorie geeft woorden aan wat je van binnen al weet.” Deze uitspraak van de grondlegger van Focusing Eugene Gendlin vormt de basis van de oefeningen waarmee de deelnemers worden uitgenodigd de aangereikte theorie te toetsen aan het ‘lichamelijk, ervarend weten’ en vice versa.

Aaffien de Vries is internationaal erkend focustrainer en -opleider en counselor existentieel welzijn.

www.focuscentrumadv.nl